top of page

Strateški alati za razvoj i implementaciju stretegije

„Posle trodnevnog i postepenog prilagođavanja stvarnoj strategijskoj situaciji došao je trenutak neustrašive odluke vojvode Putnika da bije odlučnu bitku klasičnog, manevarskog tipa, u kojoj se taktičko dejstvo u bok kombinuje sa strategijskim manevrom dejstva po unutrašnjim pravcima između dveju neprijateljskih grupa.“


Cerska bitka 1914. godine


Da li znate da strategija predstavlja najkorišćeniju reč u rečniku savremenog menadžera i da najveći broj puta u toku poslovnog dana menadžeri baš tu reč koriste? Termin strategija potiče iz vojne terminologije i znači


„Umetnost vođenja bitke, umetnost generala!“


Pravo pitanje u današnjim poslovnim okolnostima jeste kako voditi bitku i koju strategiju odabrati, kako je sa uspehom implementirati i kako pobediti na tržištu? Kako ostati zapamćen kao general koji je primenio pravu strategiju i na njenim krilima odneo veliku pobedu?


Statistika kaže da se manje od 10% dobro definisane strategije uspe da implementira u praksi. Razlozi su različiti: od nedostatka informacija, lošeg vođenja, loše komunikacije, slabe motivacije pa sve do isključivanja srednjeg i nižeg menadžmenta iz strategijskih analiza i odluka. Vrlo često ne uspemo da implementiramo strategiju zbog nedovoljnog znanja i informisanja menadžerske strukture o pitanjima vezanim za strategiju.


Neretko se sreće situacija gde menadžeri sebi postavljaju pitanja:


· Zašto je strategija toliko važna, zašto na strategiju treba obratiti posebnu pažnju?

· Zašto gubiti toliko vremena na pitanja vezana za strategiju kada imamo toliko puno dnevnog, operativnog posla?

· Koji su to glavni strateški alati koje možemo upotrebljavati u definisanju i implementaciji strategije?

· Da li strateške alate možemo kombinovati i na taj način mnogo bolje upravljati strategijom u organizaciji?

· Postoji li univerzalan savet koju strategiju da upotrebimo da bi pobedili na tržištu?


E, u tome leži srž celog problema. Univerzalnih saveta nema, bitka je velika, okruženje veoma turbulentno i svako se trudi da pronađe ključ koji bi mu otvorio vrata prave strategije i na taj doneo pobedu. Sve zavisi od toga koliko su menadžeri sposobni da dobro izanaliziraju svoj položaj na tržištu, skeniraju nišu u kojoj se takmiče, predvide odluke konkurencije i definišu pravu strategiju za svoju kompaniju koju će nakon toga na uspešan način i da implementiraju.


Da biste izbegli zamku u koju upada ogroman broj kompanija gde ljudi nisu dovoljno osposobljeni da se bave strategijskim pitanjima morate da razumete važnost strateških alata, kao i da naučite kako da ih primenjujete u svom praktičnom, svakodnevnom radu. Danas postoji veliki broj alata koji nam omogućavaju da dobro definišemo strategiju, a zatim istu i iplementiramo u organizaciji, neki od najvažnijih su:

  • BCG – Boston Consulting Group matrica za pozicioniranje portfolija proizvoda, usluga ili strateških poslovnih jedinica (SBU Strategic Business Unit).

  • Porterovih 5 sila kojima možete da analizirate atraktivnost industrije i svoju poziciju na tržištu.

  • Canvas biznis model (BMC) - Model i alat koji se koristi za kreiranje vodiča kroz poslovanje vaše organizacije, kao i njegovo praćenje i poboljšanje.

  • Design Thinking – Savremeno kreativno razmišljanje za i razvoj strategije proizvoda ili usluga, kompletno okrenuto potrebama i zahtevima klijenata.

  • Blue Ocean Strategy - Strategija plavog okeana na kojoj su mnoge kompanije, pre svega Apple, napravile svoje poslovne imperije.

  • Balanced Scorecard - Balansirana lista ciljeva – najbolji menadžerski koncept za implementaciju strategije i njeno kaskadiranje kroz organizaciju.

Dobrim odabirom strategijskih alata, njihovim kombinovanjem i pravilnom upotrebom doći ćete u priliku da donesete dobre strategijske odluke i da dobro upravljate strategijom. Na taj način uključićete sve važne faktore u strategijska pitanja, a naročito ljude da dobro definisanu strategiju na pravilan način i implementiraju u kompaniji.

Postanite general koji će dobiti bitku!


„Od najveće važnosti u bitci je da napadnete protivnikovu strategiju. Nepobedivost se krije u vama, slabost u protivniku!“

Sun Cu



Dr Bojan Kostandinović

Centar za edukaciju i razvoj potencijala "Implementacija znanja"

142 views0 comments
bottom of page