top of page

Upravljanje promenama – Change Management

Budi voda, prijatelju moj!



„U budućnosti ćemo imati samo dve vrste kompanija i dve vrste menadžera - brze i mrtve!“


David Vice, Northern Telecom

Orao živi 40 godina. Nakon tog perioda njemu se kljun toliko iskrivi da više ne može da jede, kandže mu se saviju i postanu elastične tako da više ne može da lovi niti hvata plen i izraste mu suvišno perje koje ga čini teškim tako da više ne može ni da leti. Pred njim su dve opcije – ili da umre jer ne može da leti, lovi i jede; druga opcija je da uđe u veoma težak i bolan proces promena i tako preživi.


Šta taj proces podrazumeva?


Orao ode visoko u planine, napravi sebi gnezdo i u njemu prođe proces promena koji traje 150 dana. Najpre udara kljunom o kamen sve dok ne odvali kljun, kada ga polomi - sačeka da mu izraste novi. Nakon toga novim kljunom iskljuca stare kandže pa sačeka da mu izrastu nove i iskljuca svo suvišno perje i na taj način sebe olakša da bi bolje leteo.


Ukoliko uspe da prođe ovaj jako dug, mučan i težak proces orao živi još 30 godina, ukupno 70. Ukoliko ne uspe – orao umire.


Kod ljudi je taj trenutak kada mora nešto da se menja često aktuelan oko 40-tih godina života. Tada se javlja potreba da promenimo nešto veliko, bilo da se radi o poslovnom ili privatnom životu, navikama, odnosima, stavovima. Ukoliko smognemo snage da uđemo u proces promena i iznesemo da do kraja - ostatak života živimo mnogo zadovoljniji, srećniji, veseliji, letimo daleko više i daleko dalje. Ukoilko ne uspemo da promenimo ostajemo do kraja života zarobljeni u starim cipelama, nesposobni i nemoćni za lov i teški za let u nove pobede.


„Najbolji način da upravljaš promenama jeste da ih sam kreiraš!“


Peter Drucker

Slična situacija se dešava i sa kompanijama, dođe trenutak kada moramo ući u težak proces promena da bi u budućnosti bili bolji i da bi pobedili na tržištu. U današnjem poslovanju pred nas se postavljaju ozbiljni izazovi vezano za uvođenje promena. Često se radi o internim razlozima kao što su sama organizaciona struktura, komunikacija, korporativna kultura, liderstvo ili uticaj vlasničke strukture koji nas prosto primoravaju da se menjamo. Nesporan je uticaj spoljnog direktnog okruženja gde konkurencija, kupci, dobavljači ili razna regulatorna tela utiču na promene koje uvodimo, ali i opšteg okruženja kao što je politika, ekonomija, sociologija, demografija, tehnologija ili nepredviđene okolnosti kao što su poplave, zemljotresi ili pandemija.


Postavlja se pravo pitanje kada i kako promene uvesti. Samo jaki lideri koji prepoznaju pravi trenutak i uspešno promenu implementiraju uspeju da naprave „nešto veliko“. Kada je Stiv Džobs (Steve Jobs) sa Apple-om 1983. godine ušao u problem sa prodajom želeo je da pronađe najboljeg na svetu u tom poslu i dovede ga u svoju kompaniju. Prepoznao je da sve ono što mu treba ima u sebi Džon Skali (John Sculley) koji je bio direktor prodaje kompanije Pepsi. U Apple ga je doveo sledećom rečenicom:


“Nećeš valjda čitavog života da prodaješ šećernu vodicu, dođi da menjamo svet!”


Sve ostalo je istorija.

I zato, ukoliko želite da napravite dobar učinak i ostvarite vrhunske rezultate nemojte se libiti da menjate i da inicirate promene, jedino vam one sa sigurnošću garantuju da ćete ostati u borbi za vrh. Nije lako, treba puno napora i volje da se izađe iz zone komfora i da se promeni sistem koji trenutno, možda i dobro radi.


Ugledajte se na vodu, ona se neprestano menja, adaptira, transformiše i uvek pronađe pravi put.

Budi voda, prijatelju moj.

Dođi da menjamo svet!



Dr Bojan Kostandinović

Upravljanje promenama – Change Management

Centar za edukaciju „Implementacija znanja“

202 views0 comments
bottom of page